Totalul afișărilor de pagină

duminică, 28 decembrie 2014

Prajitura cu crema ganache











Ingrediente : 

pentru crema

350 g de ciocolata neagra de buna calitate
250 ml smantana lichida (smantana pentru frisca)
50 g unt 

pentru foi ( blat )

9 oua
3 linguri apa
8 linguri pline cu zahar
2 pliculete zahar vanilat
13 linguri faina
un varf cutit sare
1 lingurita praf de copt
3 linguri cacao

pentru glazura 

 100 g ciocolata neagra
  50 g unt
  2 linguri frisca lichida

pentru sirop

  250 ml apa
  125 g zahar

preparare crema ganache

    Tocam toata ciocolata marunt cu ajutorul unui cutit cu lama lata. Punem ciocolata tocata peste unt intr-un bol incapator, rezistent la temperaturi mari.
    Punem smantana lichida intr-o oala si o incalzim pe aragaz. O lasam pe foc pana cand da in clocot o singura data. Imediat ce smantana a ajuns la punctul de fierbere, stingem flacara si luam oala de pe aragaz.
    Turnam smantana fierbinte incet peste ciocolata tocata si amestecam incontinuu cu o lingura de lemn sau o spatula speciala. La inceput, crema poate parea taiata, insa dupa ce vom amesteca mai mult timp, ganache-ul va deveni omogen.
    Asta e tot! Ganache-ul e gata. Acum, trebuie doar sa-l lasam la racit .
    Pentru a obtine o crema moale cu care sa umplem blatul prajiturii, lasam crema de ciocolata la racit mai mult timp pana cand se intareste putin, dar nu-si pierde aspectul matasos. 

   Mixam ganache-ul 2 minute si apoi umplem blatul prajiturii .
preparare blat prajitura

   Se incalzeste cuptorul. 
   Eu am facut trei blaturi, impartind cantitatie pentru blat in trei parti egale.
   Se poate face un singur blat care se taie longitudinal, daca aveti un cutit foarte bun .
   Separam albusurile de galbenusuri .
   Cu mixerul batem albusurile cu sarea si apa pana devin spuma, apoi adaugam zaharul si zaharul vanilat si mixam pana se dizolva zaharul .
   Adaugam galbenusurile si la final faina amestecata cu cacao si praful de copt .
   Punem compozitia uniform in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei  .
   Coacem timp de 10 - 15  minute la 180 grade .

 preparare glazura

   Punem intr-un vas, pe foc, untul si frisca lichida si lasam pana se topeste untul. Dam deoparte si incorporam ciocolata, amestecand pana la topirea completa . 

 preparare sirop

    Amestecam apa cu zaharul si o punem pe foc . Fierbem pana da in clocot de cateva ori .
   Lasam siropul rezultat la racit .

 asamblarea 
 
  Aseazam blatul pe platou si il insiropam .

  Intindem jumatate din crema ganache peste blatul insiropat .
  Punem celalalt blat peste crema, il insiropam si intindem restul de crema ganache .
  Punem ultimul blat peste crema, insiropam blatul foarte putin .
   Turnam glazura pe toata suprafata prajiturii si eventual ne ajutam cu un cutit ca sa aranjam glazura.
   Se poate orana cu frisca sau cu ce doriti . 








 

6 comentarii: