Totalul afișărilor de pagină

joi, 2 octombrie 2014

Paine neframantata




Ingrediente:
- 500 grame faina alba
- 340 ml apa
- 13 grame drojdie
- 1 lingurita sare



 Drojdia se pune la hidratat in cele 340 ml de apa calduta . Se poate folosi si drojdie granule, atunci cele 2 grame de drojdie granule se amesteca in faina si apoi se toarna apa . Asadar, peste faina amestecata cu 1 lingurita de sare se toarna apa in care a fost dizolvata drojdia .
 Se invarte cu lingura  de cateva ori pana se omogenizeaza toata compozitia . Nu dureaza decat vreo 2-3 minute .

Rezulta un aluat lipicios . Se pune un capac peste vasul in care am pregatit aluatul si se baga la frigider . Avand in vedere ca este un aluat neframantat, ca are multa apa, trebuie sa stea la frigider intre 18-24 de ore . 
Dupa trecerea celor 18-24 ore se ia vasul acoperit de la frigider . Se pudreaza bine cu faina masa de lucru si mainile si se rastoarna aluatul si se intinde.


 Faceti din aluat un dreptunghi. Nu uitati sa aveti mainile pudrate cu faina, asa nu se va prinde aluatul de maini si va fi foarte maleabil. Din dreptunghi luati parteea dreapta si o aduceti pana la mijloc, apoi partea stanga peste cea dreapta.



Apoi partea de sus o aduceti spre mijloc peste care rulati partea de jos. 






Se ia un prosop de bucatarie peste care se presara faina. Aluatul, cu partea lipita care acum este in sus, se va pune pe prosop in jos, deci partea frumoasa va ramane in sus.
Se pudreaza bine deasupra cu faina, se acopera cu prosopul si se lasa 1 ora la crescut. 
In momentul acesta incingeti cuptorul la temperatura mare. Luati un vas cu capac si puneti vasul in cuptor cu tot cu capac, pentru a se incinge.









Dupa ce ati lasat la crescut, luati aluatul si fiti atenti ca partea care acum este in sus va fi pusa in vas in  jos, si partea de jos cu lipiturile va ramane in sus. Asadar, ridicati capacul vasului, plasati rapid aluatul, puneti capacul, inchideti usa cuptorului si lasati asa vreo 25 de minute. Apoi luati capacul si mai lasati inca vreo 10-15 minute.  Scoateti vasul, luati painea din vas si o lasati  la racit.



7 comentarii: