Ingrediente
Blat
4 oua, 8 linguri zahar, 1 lingura miere
1 plic zahar vanilat, 2 linguri cacao
2 linguri faina, 2 linguri gris
1 lingurita praf de copt
3 linguri lapte, 8 linguri ulei
Crema
250 ml frisca lichida
2 linguri sirop concentrat de menta
2 linguri lichior de menta
Glazura
150 g ciocolata cu lapte, 100 g unt
1 lingura apa, 2 linguri ulei
Decor
100 g ciocolata cu lapte, 50 g unt
2 linguri frisca lichida, frunze de menta
Sirop
2 linguri sirop de menta
2 linguri lichior de menta
100 ml apa
Mod de preparare
Blat Se mixeaza galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga mierea, uleiul, laptele si ingredientele uscate (faina, gris, praf de copt, cacao) amestecate inainte, separat . La final se incorporeaza usor, albusurile batute spuma cu un praf de sare. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt; se toarna aluatul; se coace in cuptorul preincalzit, timp de 20-25 minute . Blatul copt, se scoate din tava si se lasa sa se raceasca .
Crema Se mixeaza frisca lichida, pana isi dubleaza volumul; se adauga siropul si lichiorul de menta si se amesteca . Frisca lichida poate fi inlocuita cu 500 ml smantana pentru frisca; in acest caz se folosesc in plus 3-4 linguri zahar pudra si 1 plic intaritor de frisca .
Glazura 1- Se pun intr-un vas, pe foc, untul, apa, uleiul si se lasa pana se topeste untul . Se da deoparte si se incorporeaza ciocolata maruntita, amestecand pana la topirea completa . Glazura se lasa sa ajunga la temperatura camerei .
Glazura 2- pentru decorSe pun intr-un vas, pe foc, untul si frisca lichida si se lasa pana se topeste untul . Se da deoparte si se incorporeaza ciocolata, amestecand pana la topirea completa .
Sirop Se amesteca apa cu siropul si lichiorul de menta si se incalzesc usor .
Asamblarea
Se aseaza blatul pe platou, se insiropeaza; se intinde jumatate din crema si jumatate din glazura 1; se da la rece pana se intareste glazura. Se adauga restul de crema si restul de glazura si se da din nou la frigider . Cand s-a intarit si cel de-al doilea strat de glazura, se scoate prajitura, se taie in cuburi cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte, apoi se decoreaza cu glazura 2 .
Secretele bucatarului
Trebuie sa aveti rabdare ca sa se raceasca bine prajitura in frigider inainte de a pune restul de crema si glazura, plus glazura de decor .
Delicioasa!!!
RăspundețiȘtergereBunaaaa!
RăspundețiȘtergereArata fenomenal!
RăspundețiȘtergere