Totalul afișărilor de pagină

vineri, 14 noiembrie 2014

Clatite banatene


Ingrediente:



  • 8 clatite pregatite dupa reteta preferata a fiecaruia, preferabil cat mai subtiri
  • 500 de grame de branza de vaci
  • 5 oua
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 200 grame de smantana dulce
  • 250 de grame de zahar
  • optional: coaja rasa de la 1 portocala
  • stafide
  • unt pentru uns vasul gratinabil
 



   Pentru umplutură, brânza se amestecă cu 1 ou întreg, 50 de grame de zahăr, stafidele, puțină coajă rasă de portocală (opțional) și 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat.





   Se  separă ouăle, gălbenușurile se mixează cu 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat .

   Se pregătește sosul de vanilie: 80 de grame de zahăr si smântâna.

 








   Clătitele astfel pregătite se așează într-un vas termorezistent uns cu unt, presărând fulgi de unt și pe deasupra .
 

   Se toarnă peste clătite crema de gălbenușuri si smântână și se dau în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

   Cât timp clătitele se gătesc în cuptor, albușurile se bat spumă tare cu sarea, se adaugă zahărul rămas (120 de grame) și se continuă să se bată până când zahărul e complet dizolvat și se obține o bezea fermă, lucioasă.
   După aproximativ 10 minute, când crema de gălbenușuri pare să se închege pe la marginile vasului, se scoate vasul din cuptor și se montează rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un poș pentru ornare cu deschizătura stelată, după preferință. Tot opțional, se poate presăra desupra bezelei puțină coajă rasă de portocală.
 









    Se reintroduc clătitele în cuptor până se caramelizează bezeaua și se servesc imediat, fierbinți.






7 comentarii: