Totalul afișărilor de pagină

luni, 1 decembrie 2014

Cozonac "Rosenkranz"


Ingrediente

faiana - 400 g
ou - 2 buc
arome ( zahar vanilat,coaja de lamaie si portocala, esenta de rom) - dupa preferinta
sare - un praf 
lapte - 110 ml( un pahar mic)
drojdie - 25 g
zahar - 3 linguri pentru lapte
unt - 130 g
zahar - 6 linguri pentru unt 
zahar - 10 linguri pentru caramel
rahat - 500 g
nuca tocata dupa preferinta

 Mod de preparare

   Eu am dublat reteta .

    Intr-o oala cu peretii inalti si diametrul de 28 cm, am caramelizat cele 10 linguri de zahar. Cu grija am tapetat fundul si peretii oalei  cu zaharul carameliat.
































  Intr-un castrom se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele .















   Separat, drajdia se dizolva in laptele caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar .















   Apoi fara sa se lase sa se dospeasca, se toarna incet cate putin peste faina cu oua si arome amestecate in prealabil.
   Se framanta putin, cca 10 - 15 minute, pe blatul de lucru, usor infainat .















   Se intinde o foaie, cat mai dreptunghiulara, avand grosimea de 1 cm .














   Se amesteca 6 linguri de zahar cu untul tinut la temperatura camerei .















   Se unge aluatul intins cu untul amestecat cu zahar.















Taiem rahatul in fasii lungi si le punem peste aluat .
















   Se ruleaza si se taie in 6 bucati egale.















  Daca folositi nuca in loc de rahat se presara nuca din belsug si se preseaza usor cu palma, pentru a adera la stratul de unt.
   Rulourile se pun in oala tapetata cu zahar caramelizat .
















   Se pune oala impreuna cu rulourile la crescut timp de o ora la loc cald, eventual sus pe dulap.
   Se lasa spatii ceva mai mari intre aceste rulouri pentru ca isi vor mari dimensiunile. 















   Rulourile nu se ung inainte de a fi bagate la cuptor, deoarece fata de prezentare va fi cea de jos, cu caramel.
   Se coace timp de 35 - 40 minute la 180 de grade Celsius .






Regula de baza

   Imediat ce l-am scos din cuptor, rasturnam cozonacul pe un platou. Daca intarziem cu scoaterea lui, zaharul caramel se va intari, iar rasturnarea lui va fi imposibila.

















Secretele bucatarului


   Daca dublati reteta sa nu dublati si cantitatea de zahar folosita la tapetarea cratitei ( zaharul folosit la tapetare va ramane acelasi ) .

6 comentarii: